Muziekkorps Eendracht

Muziekkorps Eendracht
©: Douwe Zondervan

Woudsend beschikte in de eerste helft van de vorige eeuw over twee muziekkorpsen, namelijk "De Stânfries" en "De Harmonie". Doordat het ledental van "De Stânfries" in de oorlogsjaren zo ver was teruggelopen, werd er noodgedwongen bij de "De Harmonie" aangeklopt, om samen verder te gaan. Vanaf april 1947 was er nog maar één korps, dat eerst nog als "De Harmonie" doorging om op 30 november 1949 het 50-jarige jubileum te behalen. Directeur A.C. Visser van de "De Stânfries" nam het
stokje over van de heer Bruinsma, omdat die om gezondheids- redenen moest bedanken. Dit pakte allemaal goed uit. De uitbreiding met de nieuwe muzikanten was een vooruitgang, zo staat in de notulen. Op 21 augustus 1947 werd dit bekroond
met een eerste prijs, behaald in de 1e afdeling, opeen concours in Wommels.

Nadat het jubileum was gevierd, werd op de jaarvergadering van 17 maart 1950 een nieuwe naam gekozen. Dat viel niet mee, want er waren evenveel voorstellen als leden.
Met de nieuwe toepasselijke naam "Eendracht" was iedereen het uiteindelijk eens. In de jaren vijftig was de "Eendracht" regelmatig in het dorp te beluisteren. Naast de jaarlijkse uitvoering en optredens bij de dorpsfeesten, op Koninginnedag en de 5 meiviering, werd er ook gespeeld bij 50-jarige huwelijksfeesten; de intocht van Sinterklaas; de thuiskomst van het bejaardenreisje; de gezamenlijke Kerstviering met de koren en bij belangrijke voetbalwedstrijden. Helaas nam het ledental in de begin jaren zestig snel af. Bovendien ging de animo naar beneden, waardoor er niet genoeg geoefend werd. Toch werd er op 26 juni 1965 nog een eerste prijs behaald in de 1e afdeling, op het concours in Beetsterzwaag. Dit waren de laatste stuiptrekkingen.
De heer S. Wijbenga - die vanaf 1955 het korps dirigeerde, zag het niet meer zitten en vertrok in maart 1966. Er is nog wel geprobeerd met een tiental jeugdleden door te gaan, maar dit hield geen stand.

Zo viel in augustus 1968 definitief het doek voor de "Eendracht", met als slotzin in het notulenboek: "Mogen er nog eens betere tijden aanbreken voor het Woudsender muziekleven". De muzikanten die niet wilden stoppen, moesten noodgedwongen hun heil zoeken bij korpsen in de regio. In 1980 is er nog een nieuwe poging gedaan weer een korps in ons dorp te beginnen.Na een veelbelovende start is dit - door te weinig aanbod van leden - mislukt. Het enige dat nog rest zijn de notulenboeken, de foto's, het vaandel (hangt in het MFC) en de verhalen.

De Historische Kring wil deze verhalen graag vastleggen. Heeft u informatie, een leuke anekdote of een mooie foto, laat het ons weten.We kunnen dan met uw hulp een zo compleet mogelijk beeld vast gaan leggen van dit boeiend stuk culturele historie van ons dorp.

© Tekst: Douwe Zondervan © Foto voorblad: Douwe Zondervan

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’s