Muziekkorps De Harmonie

Muziekkorps De Harmonie
©:

Het christelijk muziekkorps De Harmonie is de oudste muziekvereniging van Woudsend. In het notulenboek van het muziekkorps staat vermeld, dat dit fanfarekorps is opgericht op 30 november 1899 en dat de eerste oefening plaatsvond op 5 december 1899 in de Christelijke school, door het spelen van Psalm 100 en Gezang 22. Het oudste notulenboek begint met het jaar 1930. Het ging De Harmonie toen behoorlijk voor de wind. Het ledental schommelde rond de 30 en de inzet van de leden was hoog. Dit was mede te danken aan de enthousiaste leiding van Directeur (dirigent) A.G. Bruinsma. Er werd in die tijd regelmatig deelgenomen aan concoursen en dat met wisselend succes. In het dorp liet het korps zich geregeld zien en vooral horen, zoals bij een jubileum of een verjaardag van een lid van het Koninklijk huis. ‘s Zomers werd wel spontaan opgetreden in de muziektent aan de Ee. En dan was er nog de jaarlijkse uitvoering, waarbij de muziek werd afgewisseld met een toneelstukje of voordracht door eigen leden.

De oorlog was een moeilijke periode voor De Harmonie. Zes korpsleden hebben "voor ons Vaderland gestreden" en dat had een behoorlijke impact op de vereniging. Door allerlei ingestelde verordeningen werd het regelmatig oefenen onmogelijk gemaakt. Ook mocht er nauwelijks worden opgetreden. Het is niet verwonderlijk dat hierdoor de animo behoorlijk afnam. Toch werd elk oorlogsjaar een uitvoering gegeven en bleef De Harmonie zo voortbestaan.

Het andere korps De Stânfries kwam helaas de oorlogsjaren niet te boven. Het ledental was zo ver teruggelopen, dat er noodgedwongen bij de De Harmonie werd aangeklopt, om samen verder te gaan. Vanaf april 1947 was er nog maar één korps, dat eerst nog als De Harmonie doorging om op 30 november 1949 het 50-jarige jubileum te behalen. Directeur A.C. Visser van de De Stânfries nam het stokje over van de heer Bruinsma, omdat die om gezondheids- redenen moest bedanken. Dit pakte allemaal goed uit. De uitbreiding met de nieuwe muzikanten was een vooruitgang, zo staat in de notulen. Op 21 augustus 1947 werd dit bekroond met een eerste prijs, behaald in de 1e afdeling, op een concours in Wommels. Nadat het jubileum was gevierd, werd op de jaarvergadering van 17 maart 1950 een nieuwe naam gekozen. Dat viel niet mee, want er waren evenveel voorstellen als leden. Met de nieuwe toepasselijke naam "Eendracht" was iedereen het uiteindelijk eens en dat betekende formeel het einde van De Harmonie.

Gerelateerde informatie


VenstersFoto’sDocumenten